Koningin Beatrixschool
Zuidplashof 3
2743 CR Waddinxveen
T. 0182 - 619862
E. directie@konbeatrix.nl

Schoolsparen

Children's Sure House Kiwangala
Het project dat dit en volgend schooljaar gesteund gaat worden is het Children's Sure House (CSH) in Oeganda. Het CSH is 20 jaar geleden gestart met een school in Kiwangala. In de loop van de jaren zijn er veel Nederlandse vrijwilligers geweest om het gebouw voor de school te bouwen, ook uit Waddinxveen. De school in Kiwangala is destijds gestart door Moses Kiwala en Martin Mpanga. Zij wilden ervoor zorgen dat er in deze regio onderwijs kwam voor de kinderen die anders niet naar school zouden kunnen.
 
Hiv/aids
In de regio rond Kiwangala heeft aids verwoestend toegeslagen, waardoor veel kinderen zonder ouders opgroeien. Als ze geluk hebben worden ze door oma's opgevoed. Het onderwijs in Oeganda is gratis, maar ouders moeten wel betalen voor een schooluniform, lesmaterialen en lunches voor leerkrachten. De ouders van de kinderen van het CSH kunnen zelfs dat niet opbrengen. Op de scholen van het CSH worden deze kosten niet in rekening gebracht, waardoor het onderwijs ook toegankelijk wordt voor de allerarmsten.
 
Eigen inkomsten en fondsen
Het CSH voorziet voor een klein gedeelte in eigen inkomsten o.a. door een schooltuin waar de kinderen van de school bij toerbeurt meehelpen. Daarnaast is het CSH afhankelijk van fondsenwerving. Het aantal scholen onder de paraplu van het CSH breidde zich geleidelijk aan verder uit, maar altijd werden scholen gestart in arme gebieden waar onderwijs tot dan toe ontoegankelijk was voor de armste kinderen.
  
Ssese Islands
Een andere school die net is gestart, is de school op Ssese Islands in het Victoriameer.  Hier heeft een peuter- en een kleutergroep gedraaid. Vanaf januari 2015 start er een groep 3. Het probleem is dat er nog geen lokaal beschikbaar is voor deze kinderen. Er zal daarom allereerst gespaard gaan worden voor houten lokalen, zodat ook deze kinderen binnen les kunnen krijgen.

Contacten met de kinderen
De Immanuël- en Ontmoetingskerk hebben al jarenlang warme banden met het CSH en Moses en Martin. We willen proberen in deze periode van schoolsparen ook nauwere banden te smeden tussen de scholen hier in Waddinxveen en de scholen van het CSH in Oeganda.
 
Nieuwsbrief
Je zult in de nieuwsbrief regelmatig lezen over de verschillende facetten van het CSH en over de acties die voor het CSH op touw gezet zullen worden.  En wil je meer lezen over het CSH bezoek dan de website: www.childrensurehouse.com.