Koningin Beatrixschool
Zuidplashof 3
2743 CR Waddinxveen
T. 0182 - 619862
E. kbdir@konbeatrix.nl
Project 'Weer en klimaat'
Tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie werken we aan het project 'Weer en klimaat'. Dit is een onderzoeksproject, ontwikkeld door Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland.
Merel Koppelman, studente archeologie, komt zes keer in de plusklas om de lessen bij dit project te geven.
Dinsdag 1 november heeft ze wolken in een fles gemaakt:
De kinderen hebben onderzoeksgroepjes gevormd. Ieder groepje heeft de taken verdeeld en een onderzoeksonderwerp gekozen. Aan de hand van hun onderzoeksvragen gaan de kinderen op zoek naar informatie. Bij ieder onderzoek hoort een experiment. Spannend en leuk om te doen!
Om goed te kunnen samenwerken, heb je verschillende vaardigheden nodig. Die oefenen we allemaal in dit project! Naar elkaar luisteren en jezelf uiten, oefenen we graag met behulp van de praatkaartjes:
Maandag 21 november gingen we naar Leiden, om experimenten te doen in het Junior Science Lab van de universiteit. We hebben de dempende werking van oceanen onderzocht, de instraling van de zon op verschillende delen van de aarde gemeten en ontdekt dat spinazie koolstofdioxide kan opslurpen. En als klap op de vuurpijl kregen we een spetterende demonstratie met koolstofdioxide uit een brandblusser, stikstof en de bevroren adem van Max, Luka en Lynn!

Op 20 december hebben de kinderen hun projectwerk gepresenteerd. De onderzoeksgroepjes hebben verteld en laten zien wat zij hebben onderzocht en ontdekt. Daarna konden de (groot)ouders rondlopen om de atmosferenpresentaties, mindmaps, ontwerpen voor duurzame huizen en nog veel meer te bewonderen.