Koningin Beatrixschool
Zuidplashof 3
2743 CR Waddinxveen
T. 0182 - 619862
E. kbdir@konbeatrix.nl
Project 'Mindset'

Tot de herfstvakantie wordt er in de plusklas gewerkt rond het thema 'mindset'. De term 'mindset' staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen!) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Je kunt een vaste mindset hebben of een groeimindset.
Kinderen met een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan: je bent met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en kwaliteiten geboren en hiermee zul je het de rest van je leven moeten doen.
Kinderen met een groeimindset geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen; je talenten zijn slechts het startpunt en je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.
Hoogbegaafde kinderen hebben relatief vaak een vaste mindset. Dat komt doordat ze vaak te horen krijgen dat ze "alles goed kunnen" en dat ze "superslim zijn". Ze krijgen, doordat hun ontwikkeling vaak voor loopt op die van leeftijdsgenoten, vaak complimenten die zijn gericht op hun intelligentie en het gemak waarmee ze leren.
In de plusklas leren de kinderen nu over hun eigen mindset en hoe ze kunnen denken als Growie. Growie is een robotje met een groeimindset. Zijn vriend Fixie heeft een vaste mindset.

De kinderen hebben een eigen Makkieland ontworpen met daarin allerlei dingen die zij een makkie vinden. Fixie is graag in Makkieland.
Klik op een afbeelding om deze te vergroten.


Daarna hebben ze een eigen Lefland ontworpen met allerlei dingen die ze nog moeilijk vinden, waar ze lef voor nodig hebben. Growie is graag in Lefland.
Klik op een afbeelding om deze te vergroten.


We hebben gepraat over hoe je kunt leren van je fouten en over doorzettingsvermogen. Tijdens de les over doorzettingsvermogen hebben de kinderen helpende gedachten bedacht: gedachten die je kunnen helpen om door te zetten als iets niet meteen lukt. Met de beste helpende gedachten hebben we een mooie poster gemaakt:

Over fouten gesproken: Wist u dat je met het woord 'fout' heel creatief kunt zijn?
Klik op een afbeelding om deze te vergroten.Om te ervaren hoe het is om te leren door te oefenen en om je kwaliteiten steeds te verbeteren, tekenen we vijf weken achter elkaar dezelfde foto na. Iedere week bekijken we elkaars tekeningen en geven we elkaar positieve en negatieve kritiek. Daarna tekenen we een nieuwe, verbeterde versie. Dit is erg leuk om te doen!
Op de foto's kunt u zien hoe hard er aan de tekeningen wordt gewerkt. Tijdens de presentie op 11 oktober kunnen alle kunstwerken in het echt worden bewonderd.